ZAANSTAD - Kinderen van 6 tot en met 9 jaar vinden Meester Jaap maakt er een puinhoop van van Jacques Vriens het leukste boek. In de categorie 10 van tot en met 12 jaar maakt Francine Oomen met Hoe overleef ik mezelf? de beste sier.

Dat blijkt uit de beoordeling door de Kinderjury, die donderdag in Zaanstad is bekendgemaakt. Bijna 26.000 kinderen brachten een stem uit.

Oomen, die overigens in 2003 het Kinderboekenweekgeschenk schrijft, kreeg de allermeeste stemmen. Ze wint daarmee ook de Hotze de Roos-prijs. Dit is de prijs van de gemeente Zaanstad, die zich Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury noemt. De prijs is vernoemd naar de auteur van de Kameleon-reeks. De onderscheiding bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 4550 euro.

Zestiende keer

De Nederlandse Kinderjury heeft dit jaar voor de zestiende achtereenvolgende keer gestemd in bibliotheken, basisscholen en boekwinkels. De Kinderjury is een initiatief van de Stichting CPNB en de NPS en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zaanstad.