ROTTERDAM - Op een geheime locatie in Nederland wordt zaterdag 21 juni de International Boy Love Day (IBLD) gehouden, de samenkomst van pedofielen uit Nederland en België. Ruim veertig pedo's worden er verwacht. De belangstelling voor deze bijeenkomsten groeit omdat pedofielen, door verscheidene affaires de afgelopen jaren, zich steeds meer de paria in de samenleving voelen, stellen Pieter (35) en Roel (26).

Beiden voelen de hete adem van de samenleving in de nek, omdat seksueel contact met minderjarigen wettelijk is verboden. Ze zeggen geen seksueel contact met jongens te hebben, maar willen in geen geval hun echte namen op papier terugzien. Pieter organiseert de Boy Love Day en Roel is een van de vaste bezoekers van de bijeenkomsten die zijn bedoeld om jongens tussen de 6 en 15 jaar te eren en "samen te praten over onze liefde voor hen".

Honkbalknuppels

Met weinig anderen kunnen ze daar in alle openheid over praten. Waar de hetero en homo de liefde voor iemand in alle openheid kan tonen, moeten pedo's zich stil houden en terugtrekken in de anonimiteit, is hun stelling. Daarom wordt de IBLD op een geheime plaats gehouden, "om niet onverwachts geconfronteerd te worden met mensen met honkbalknuppels".

Internet

Internet is daarom een anoniem medium bij uitstek waarop pedofielen hun toevlucht zoeken om met elkaar te schrijven over onder meer de jongens die ze tegenkomen en de gevoelens die ze daarbij hebben. Dat sommige mensen bijeenkomsten als de Boy Love Day afstotelijk vinden, kan Pieter zich wel voorstellen. "Het is begrijpelijk, maar de Boy Love Day is geen bijeenkomst voor kinderverkrachters of criminelen, er zijn ook pedofielen die alleen willen praten over liefde voor jongens. Wat dat betreft zijn wij 'gewoon anders'. Het gaat om de esthetiek van een kind, de schoonheid, het verwonderlijke en het enthousiasme", zegt Pieter.

"Maar dat mag ook weer geen dekmantel zijn voor de seksuele gevoelens die we toch ook voor jongens hebben", geeft Roel toe. Traditioneel worden tijdens de IBLD blauwe kaarsen gebrand, de kleur van jongens. "Maar door de hetze rond pedo's doen we dat niet meer", aldus Pieter. Kinderen zijn in principe niet aanwezig op de bijeenkomst, al weet Roel zich wel een Boy Love Day te herinneren waar iemand een jongetje bij zich had. "Die kreeg natuurlijk veel te veel aandacht."

Kinderverkrachters

Kinderverkrachters zijn volgens Pieter niet welkom op het 'feest', "maar we kunnen niet voorkomen dat er pedofielen zijn die ooit met justitie in aanraking zijn geweest". Roel en Pieter hebben zelf ooit wegens hun geaardheid op het politiebureau gezeten. Pieter wegens naaktfoto's en Roel omdat hij te intiem met een jongen was geweest.

"Ik kan mezelf wel beheersen als ik met jongens omgang heb", beweert Pieter, "zoals ook een gynaecoloog zich kan beheersen als hij een vrouw onderzoekt." Maar beiden vinden wel dat een zekere intimiteit met jongens eigenlijk moet kunnen. Ze wijzen op allerlei onderzoeken waarin wordt beweerd dat seksueel contact tussen ouderen en jongeren niet per definitie schadelijk voor het kind hoeft te zijn. Er zijn overigens heel veel onderzoeken die het tegendeel beweren. "We blijven ons gedragen binnen de wet", geeft Pieter aan, om daarna lachend te vertellen dat er wel eens een politieman op een IBLD is geweest.

Boy Love Day

De Boy Love Day wordt twee keer per jaar gehouden, in principe rond de zonnewende op 21 juni en 21 december. Gasten zijn er uit alle leeftijdsgroepen, ook getrouwde mannen laten zich zien omdat ze er thuis al helemaal niet over kunnen praten. Pedagoge Ireen van Engelen uit Amsterdam volgt de pedofielen al circa tien jaar, de laatste jaren vooral via internet.

Ze schreef onder meer een boek over pedofilie. De bijeenkomst van zaterdag wijst ze resoluut van de hand. "Veel pedofielen uit mijn onderzoek zijn als kind seksueel misbruikt, affectief verwaarloosd of anderszins mishandeld. Het ontwikkelen van pedofiele gevoelens kan daar het gevolg van zijn. Ze moeten door behandeling tot het inzicht worden gebracht dat kinderen onherstelbare schade kunnen oplopen door seks met een volwassene."

Hoogleraar R. Bullens verbonden aan de forensisch psychiatrische polikliniek De Waag in Amsterdam, bekritiseert de geheimzinnigheid rond de Boy Love Day. "Als ze tijdens zo'n bijeenkomst geen jongens lastigvallen is het niet erg, maar als ze voorbereidingen treffen om ervaringen en adressen uit wisselen en nieuwe methodieken bespreken is het een kwalijke zaak", aldus Bullens.

"Het feit alleen al dat de dag op een geheime locatie wordt gehouden, geeft al aan dat ze dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Als ze echt in het ontwikkelingsbelang van jonge kinderen menen te handelen, moeten ze dit in het openbaar en transparant voor iedereen doen."