BOGOTA - Het Colombiaanse leger heeft de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt bevrijd uit handen van de Colombiaanse FARC-rebellen.

Dat heeft de minister van Defensie Santos woensdag bekendgemaakt.

Betancourt zou in redelijk goede gezondheid verkeren, aldus de minister. Afgelopen maanden werd echter bericht dat de voormalige presidentskandidate Betancourt in slechte gezondheid zou verkeren.

Betancourt heeft "God en de Colombiaanse soldaten" bedankt voor haar redding uit handen van Colombiaanse rebellen reageerde ze voor de radiozender Caracol.

Jungle

Ook zijn drie Amerikaanse gijzelaars en elf Colombiaanse militairen uit een kamp in de jungle gered in het Zuid-Colombiaanse departement Guaviare. De reddingsactie van het leger was gedoopt tot 'operatie Jaque' (schaakmat).

De gijzelaars zijn volgens de minister met behulp van een list gered. De FARC dacht de gijzelaars met gehuurde helikopters van een ngo te vervoeren. De gijzelaars werden echter opgepikt met helikopters van het leger. Twee FARC-rebellen zijn aangehouden.

Betancourt werd 23 februari 2002 gevangengenomen. De drie bevrijde Amerikanen werden sinds 2003 gegijzeld.

Luchtmachtbasis

De vijftien gijzelaars zijn naar de luchtmachtbasis van Tolemaida gebracht, in het departement Tolima op 190 kilometer van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Daar worden ze medisch onderzocht.

De Colombiaanse president Alvaro Uribe zal daar de bevrijde gijzelaars ontmoeten. Uribe was in het noorden van het land voor een ontmoeting met de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat John McCain.

Later zullen de bevrijde gijzelaars naar de Colombiaanse hoofdstad Bogota gebracht worden.

Zoon

De in Parijs woonachtige zoon van Betancourt, Lorenzo Delloye, hoopt zijn moeder daar snel te ontmoeten. Hij kon het nieuws nauwelijks geloven. "Het is een onbeschrijflijke vreugde", aldus de jongen. Betancourt heeft ook nog een dochter.

Vanuit de hele wereld kwamen verheugde reacties op de vrijlating. De Amerikaanse president George Bush zei telefonisch tegen Uribe dat hij "een sterke leider is". Ook de Franse president Nicolas Sarkozy heeft kort na de bevrijding van Betancourtt gebeld met Uribe.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is "buitengewoon verheugd" dat de Betancourt en de andere gijzelaars hun vrijheid hebben herwonnen.

De bewindsman refereerde aan de dieptrieste beelden die iedereen heeft kunnen zien van de onmenselijke omstandigheden waarin Betancourt verkeerde. Verhagen roept de FARC eens te meer op onmiddellijk en onvoorwaardelijk ook de andere gijzelaars vrij te laten.

Ingrid Betancourt bevrijd