AMSTERDAM - De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn aan de Vijzelgracht in Amsterdam mogen ook 's avonds en op zaterdag doorgaan.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Een aantal omwonenden had een kort geding aangespannen tegen de gemeente omdat die aannemers voor de zoveelste keer toestemming had gegeven doordeweeks tot 22.00 uur en ook op zaterdag te werken.

Voordeel

De rechtbank wees erop dat door de verruiming van de werktijden de werkzaamheden aan de nieuwe metroverbinding uiteindelijk sneller klaar zijn. Dat is volgens haar ook in het voordeel van de omwonenden.

Bovendien liet de rechter meewegen dat de gemeente als voorwaarde heeft gesteld dat de geluidsoverlast 's avonds en op zaterdag minder moet zijn dan normaal.

Verzakking

Door de werkzaamheden in de bouwput aan de Vijzelgracht verzakten twee weken geleden overigens nog vier panden. De bewoners ervan moesten worden geëvacueerd. De bewoners van twee panden zijn inmiddels weer thuis, maar die van de andere onderkomens moeten nog maanden elders verblijven.