DE BILT - Het KNMI waarschuwt woensdag voor hevige onweersbuien die in de middag en de avond kunnen ontstaan. Het weerinstituut geeft recreanten het advies de lucht goed in de gaten te houden en de weerberichten te volgen.

Het onweer kan zeer hevig zijn en gepaard gaan met hagel, flinke windstoten en zware regenval. Het is moeilijk aan te geven waar de buien vallen.

"Dat maakt het weer zeer verraderlijk, zeker voor de vele recreanten, zoals fietsers, wandelaars en watersporters, die gelokt door het zonnige weer er op uit trekken", aldus het KNMI.

Tien seconden

Het instituut adviseert vooral alert te zijn als de tijd tussen bliksem en donder minder is dan tien seconden. Als onweer nadert is het verstandig meren, vaarten, de zee en het strand te verlaten, adviseert het KNMI. Het beste is om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten.

Treinverkeer

Het slechte weer heeft in het zuiden voor problemen gezorgd op het spoor. Blikseminslagen hinderen het treinverkeer op verschillende treintrajecten in Brabant en Limburg.

Tussen Breda en Tilburg en Breda en Roosendaal was korte tijd geen treinverkeer mogelijk. Tussen Venlo en Eindhoven rijden geen intercity's en tussen Venlo en Tegelen en tussen Venlo en Venray rijden stoptreinen.

Tussen Venlo en Kaldenkirchen en tussen Venlo en Deurne worden bussen ingezet. Reizigers moeten rekening houden met maximaal een uur vertraging.