ANKARA - Het Turkse leger heeft woensdag opgeroepen tot kalmte nadat dinsdag twintig mensen werden aangehouden die ervan worden verdacht een staatsgreep voor te bereiden.

De verdachten, onder wie twee gepensioneerde generaals, zouden deel uitmaken van de ultranationalistische seculiere beweging Ergenekon. De vermeende samenzweerders zouden bomaanslagen willen plegen.

"Turkije maakt een moeilijke periode door. We moeten heel voorzichtig en verantwoord handelen", aldus generaal Ilker Basbug, de op een na hoogste legerchef.

Arrestatie

De arrestatie van de generaals, een journalist van de seculiere krant Cumhuriyet en enkele politici en zakenlieden heeft tot grote beroering geleid in het land.

De verdachten staan bekend als tegenstander van de regerende AK-partij, die vorig jaar overtuigend werd herkozen. Volgens critici werkt deze partij in het geheim aan de oprichting van een islamitische staat.

Rechtzaak

De arrestatie vond dinsdag plaats vlak voor een rechtzaak tegen de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan. Een openbaar aanklager had bij de rechtbank een klacht ingediend tegen de AK-partij wegens antiseculiere activiteiten.

Seculiere burgers en het leger zijn voor een sterke scheiding van kerk en staat. Hoewel de bevolking overwegend islamitisch is, heeft de grondwet een seculier karakter. In het verleden heeft het leger vier keer ingegrepen in de politiek en de regering afgezet.

Een Europese diplomaat in Ankara zei de ontwikkelingen met zorg gade te slaan. "Er is duidelijk een strijd gaande tussen twee machtsgroepen en geen van beide is bereid het op te geven", aldus de diplomaat die anoniem wil blijven.