DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil dat politie en justitie sneller ingrijpen als de diensten op de hoogte raken van afspraken tussen rivaliserende groepen hooligans om te gaan vechten.

Volgens de bewindsman kan het Openbaar Ministerie (OM) namelijk ook de voorbereidingshandelingen van confrontaties tussen verschillende groepen voetbalsupporters met succes vervolgen.

Dat schrijft Hirsch Ballin in een brief aan de Tweede Kamer. Nu is de politie soms op de hoogte van afspraken dat hooligans elkaar te lijf willen gaan, maar leidt dat nog niet altijd tot actie. Hij overweegt de wet te wijzigen om openlijke geweldpleging van voetbalvandalen effectiever aan te kunnen pakken.

Informatie

De politie beschikt in bepaalde gevallen wel over informatie dat groepen supporters elkaar willen treffen, maar heeft geen zicht op het tijdstip en de plaats van het beoogde geweld.

Een snellere inzet van opsporingsbevoegdheden moet mogelijkheden openen om gewelddadig treffen van voetbalvandalen te voorzien en te voorkomen, meent Hirsch Ballin.

Voorkomen

De huidige wetgeving biedt nu beperkte mogelijkheden om gewelddadig treffen in het bijzonder tussen voetbalvandalen te voorkomen en het aanstichten te bestraffen, concludeert de bewindsman.

Vervolging voor poging tot uitlokking van geweld kan bij de aanpak van voetbalvandalisme het gebruik van bijvoorbeeld een telefoontap rechtvaardigen, maar dat kan niet in alle gevallen. Daarom wil de bewindsman de strafrechtelijke aanpak versterken.

Opsporing

"Er is mij veel aan gelegen dat, wanneer de politie beschikt over informatie dat openlijke geweldpleging wordt beraamd, tijdige opsporing van deze activiteiten mogelijk is, zodat openlijke geweldpleging kan worden voorkomen en bestraffing van de aanstichters kan volgen", aldus de minister.