BERLIJN - Een video waarin een Duitse oud-politicus een bejaarde vrouw adviseert bij zelfdoding heeft geleid tot woedende reacties in de Bondsrepubliek. Sommige deelstaten willen hun wetgeving aanscherpen door georganiseerde en beroepsmatige hulp bij zelfdoding te verbieden, berichtten Duitse media dinsdag.

Een voormalige senator van de deelstaat Hamburg, Roger Kusch, vertelt in de video aan de 79-jarige Bettina Schardt hoe ze een dodelijke mix moet maken van slaapmiddelen en malariamedicijnen.

Kusch filmde een negen uren durend gesprek met de ongetrouwde en kinderloze vrouw. Schardt was niet ziek, maar keek wel op tegen het bejaardentehuis. "Ik kan niet zeggen dat ik lijd", aldus de Duitse. Kusch verliet haar woning kort voordat ze stierf.

In Duitsland is euthanasie verboden, maar iemand helpen bij zelfmoord niet. Kusch denkt aan vervolging te ontkomen omdat hij de medicijnen niet zelf toediende.

Propaganda

Maandag toonde Kusch, een bekend voorvechter van het recht op sterven, de beelden op een nieuwsconferentie. "Macabere propaganda", reageerde de Duitse minister van Gezondheidszaken. Kusch kwam eerder dit jaar met een zelfmoordmachine, die mensen kunnen gebruiken om zichzelf te injecteren met dodelijke medicatie.

In Duitsland ligt euthanasie gevoelig vanwege het naziregime. Tussen 1940 en 1945 werden circa honderdduizend gehandicapte of ongeneeslijk zieke mensen gedood in het kader van vernietiging van minderwaardig beschouwd leven.

Euthanasie was voor het eerst legaal in Nederland in 2002. Het is eveneens toegestaan in België en Luxemburg.