ULAANBAATAR - In de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar is het in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw onrustig geweest, ondanks het afkondigen van de noodtoestand door president Nambariin Enkhbayar.

Aanhangers van de oppositie stichtten brand in meerdere overheidsgebouwen, meldden ooggetuigen.

Volgens een lokale zender kwamen tot nu toe vijf mensen om het leven tijdens de gewelddadige protesten tegen vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen zondag. Ongeveer vierhonderd agenten zouden gewond zijn geraakt. De politie arresteerde zevenhonderd oproerkraaiers, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

De noodtoestand is uitgeroepen voor vier dagen. Bovendien geldt een uitgaansverbod vanaf 22.00 uur, zijn alle openbare bijeenkomsten verboden en mogen alleen staatsmedia nog verschijnen en uitzenden.

Brand

Demonstranten staken eerder dinsdag onder meer het hoofdkantoor van de regerende Mongoolse Revolutionaire Volkspartij in brand en plunderden het gebouw. Militairen schoten met rubberkogels en zetten traangas in om de menigte te verdrijven. De oppositie betoogde ook in de industriestad Darkhan.

Volgens tegenstanders van de regering is er zondag geknoeid en gemanipuleerd met de parlementsverkiezingen. Uit voorlopige resultaten blijkt dat de oppositionele Democraten niet verder komen dan 27 van de 76 parlementszetels.

Eerlijk

Volgens buitenlandse waarnemers verliep de stembusgang over het algemeen eerlijk en vrij. De kiescommissie moet de officiële uitslag nog bekendmaken.

Het ooit communistische Mongolië, een land van uitgestrekte steppes en woestijnen, is een van de weinige democratieën in Centraal-Azië.

Rellen in Mongolië