DEN BOSCH/ALMELO - Ahmet O., de man die op 16 juni onder anderen een wethouder van de gemeente Almelo in het stadhuis urenlang in gijzeling zou hebben gehouden, had mogelijk plannen om CDA-wethouder Anton Sjoers om het leven te brengen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo zegt daarvoor aanwijzingen te hebben en spreekt van "een stevige verdenking".

Kuijpers

Het Almelose parket weerspreekt daarmee de visie van O.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers, die dinsdag een boze brief schreef aan de officier van justitie die is belast met het onderzoek.

Volgens Kuijpers is er nooit sprake geweest van een serieuze gijzeling en al helemaal niet van voorbereidingen of pogingen om iemand te doden. "Geheel bezijden de waarheid", aldus een woordvoerster van het Almelose parket.

Ahmet O.

Volgens het OM was Ahmet O. naar het Almelose stadhuis getogen voor een confrontatie met wethouder Sjoers, die onder meer de middenstand in zijn portefeuille heeft. O. lag in de clinch met de gemeente over de vergunning van zijn café-restaurant. Voorafgaand aan de gijzeling zou hij het etablissement in brand hebben gestoken.

O. trof Sjoers echter niet en stuitte op wethouder Bert Kuiper, aldus het OM. Daarop nam hij deze en vier ambtenaren in gijzeling, totdat hij zich na vijf uur overgaf aan de politie.

Kogels

Volgens advocaat Kuijpers heeft O. de kogels uit zijn wapen verwijderd "toen hij waarnam dat de aanwezige ambtenaren met enige scepsis naar hem keken", zo schrijft hij in zijn brief aan het OM. Niet waar, aldus het parket, de kogels zijn hooguit een half uurtje uit het wapen dan wel de wapens geweest. O. zou in het bezit zijn geweest van twee geladen vuurwapens.

Publiciteit

Kuijpers schreef zijn brief omdat hij meent dat het OM tegen de regels in de publiciteit zoekt over de gijzelingszaak. Het OM bestrijdt dat en vindt dat het de aard van de verdenking publiek mag maken.

Woensdag behandelt de raadkamer van de rechtbank in Almelo de vordering van het OM om O. nog negentig dagen vast te houden.