DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is niet van plan de ambassadeur van Jordanië in Nederland te ontbieden om protest aan te tekenen tegen de mogelijke rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Dat kan niet, omdat Nederland niet in de rechtsgang van een ander land kan treden.

Dat zei de bewindsman dinsdag tijdens een Kamerdebat over het Midden-Oosten. "De rechter gaat hierover, niet de politiek. Omgekeerd kan een land ook niet de onafhankelijke rechtsgang in Nederland beïnvloeden", aldus Verhagen.

Uitlatingen

Hij reageerde daarmee op uitlatingen van Wilders zelf, die in de wandelgangen van de Tweede Kamer had gezegd dat hij wil dat Verhagen de ambassadeur op het matje roept om te eisen dat het land "met deze onzin" stopt.

De PVV-leider doelde op berichten dat Jordanië een rechtszaak voorbereidt, waarin hij moet terechtstaan wegens godslastering en belediging van de islam wegens zijn film Fitna.

'Bananenrepubliek'

Wilders vindt het "verschrikkelijk" dat justitie in Jordanië hem wil vervolgen. "Dit toont aan hoe weinig democratisch de bananenrepubliek Jordanië is", zei Wilders.

Hij moet nu elke buitenlandse reis melden aan het ministerie, dat vervolgens een verklaring van het land vraagt waarin staat dat het Wilders niet zal uitleveren.

Verhagen

Verhagen herhaalde dat hij de kwestie nauwlettend volgt en de risico's in kaart brengt bij buitenlandse reizen. Daarover heeft hij heldere afspraken gemaakt met Wilders.

Tot nu toe is er geen dagvaarding of arrestatiebevel uitgegaan tegen de PVV-leider, zei Verhagen. Overigens is Nederland niet formeel door Jordanië ingelicht over een mogelijke vervolging van Wilders.

Zorgen

De minister deelde de zorgen van de Tweede Kamer over een mogelijke beperking van de bewegingsvrijheid van een parlementariër. De partijen vinden dat een principezaak.

Maar volgens Verhagen is nooit uit te sluiten dat een politicus in het buitenland wordt opgepakt, omdat de strafrechtssystemen van elkaar verschillen.

Verweerschrift

Volgens Tarek Hawamdeh, advocaat van de groep die de aanklacht tegen Wilders heeft ingediend, kan Wilders binnen vijftien dagen een verweerschrift indienen.

Doet hij dat niet, dan kan Interpol een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigen, aldus Hawamdeh.

Wilders zegt dat hij niet zal meewerken aan "het circus van de corrupte regering" in Jordanië.