DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft dinsdag een werkstraf van 60 uur geëist tegen de twee oprichters van de voedselbank in Helmond.

De 53-jarige A. van B. en zijn 52-jarige vrouw E. van B. zouden vlees, wijn en geld hebben verduisterd, dat bedoeld was voor cliënten van de voedselbank.

Naast de werkstraf eiste de officier van justitie een celstraf gelijk aan het voorarrest van 17 dagen.

Werkstraf

De verdachten wezen eerder een aanbod om een werkstraf van 60 uur te verrichten af. Het echtpaar zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest.

Er zouden restanten vlees zijn geschonken aan een Japans restaurant, maar in ruil daarvoor mochten cliënten en vrijwilligers van de voedselbank daar gaan eten.

Bestuursleden

Ook bestuursleden zouden geregeld van die regeling gebruik hebben gemaakt. De restauranthouder kreeg ook 700 flessen wijn, in ruil voor een etentje voor alle vrijwilligers. Verder zou een bedrag van 2200 euro dat naar aanleiding van een tv-uitzending was gedoneerd ten behoeve van een bepaalde cliënt, maar ten dele aan haar zijn toegekomen.

Justitie

Officier van justitie H. Vrijhoeven schetste het beeld van een rommelige organisatie, die de verdachten al snel boven het hoofd was gegroeid. De voedselbank had 3500 cliënten en 23 steunpunten. Zelf kunnen de verdachten nauwelijks lezen of schrijven.

Ze vertrouwden er naar eigen zeggen op dat het bestuur hen wel zou terugfluiten, als ze iets deden wat niet kon. "Ik heb alleen maar goed willen doen en ik begrijp dit helemaal niet', verklaarde E. van B.

Vrijspraak

Raadsman R. van der Weide, die optrad namens de mannelijke verdachte, pleitte voor vrijspraak. Volgens hem is geen sprake van verduistering, omdat de verdachten het geld en de goederen niet voor zichzelf gebruikten.

De beschuldigingen zouden zijn gebaseerd op roddels en achterklap van een groepje ontevreden vrijwilligers. Van der Weide vindt dat het OM "met een kanon op een mug schiet" en vindt het onbegrijpelijk dat de verdachten vorig jaar februari door een arrestatieteam van hun bed werden gelicht.