DEN HAAG - Vakantieverkeer zal ook komend weekeinde voor drukte op de wegen zorgen. De ANWB verwacht flink veel vertraging op de Europese routes. Vooral zaterdag staan er veel files, aldus de toeristenbond.

Nu in het zuiden van Nederland de schoolvakanties beginnen, zullen zo'n 750.000 Nederlanders op pad gaan. Circa 425.000 reizen naar het buitenland, de rest blijft in eigen land.

In Nederland leidt de uittocht volgens de ANWB niet tot grote problemen op de weg. Vrijdagmiddag begint de avondspits wel extra vroeg.

Veluwe

De extra drukte binnen Nederland concentreert zich voornamelijk op de wegen naar populaire bestemmingen op de Veluwe en naar vakantiebestemmingen in Zeeland, Friesland en Noord- en Zuid-Holland, aldus de Verkeersinformatiedienst.

Vakantiegangers die naar het buitenland vertrekken moeten vooral zaterdag rekenen op veel verkeer. Net als vorig weekend zijn de routes door de Alpen vrijdag en vooral zaterdag de grote knelpunten.

Wachttijden

De verwachting is dat de wachttijden voor de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland en voor de Tauerntunnel in Oostenrijk enorm zullen oplopen. De vertraging kan zaterdagmiddag oplopen tot wel vier uur.

De extreme drukte op de Europese wegen barst pas half juli los, verwacht de ANWB.

Frankrijk

In Frankrijk worden op de routes naar het zuiden files verwacht. Knelpunten zijn de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens en de A10 Parijs-Orléans-Spaanse grens.

Op de Autoroute du Soleil, tussen Lyon en Valence rijdt het verkeer op dit soort dagen langzaam over zo'n 50 kilometer. In Bretagne is het bij de start- en finishplaatsen van de Tour de France extra druk.

Duitsland

In Duitsland wordt het filerijden op de wegen in het zuiden. Vooral rond de steden Stuttgart, Neurenberg en München staan zaterdag lange files.

In België zijn zaterdag files te verwachten op de belangrijkste weg naar de kust: de E40 Brussel richting Oostende.