AMSTERDAM - Het rookverbod blijft vooralsnog van kracht. Boze horecaondernemers pleitten dinsdag voor de rechtbank in Den Haag voor onmiddellijke opschorting van het verbod.

De rechtbank besluit woensdag of het verbod, dat dinsdag inging, wordt opgeschort tot volgende week woensdag, wanneer de definitieve uitspraak volgt.

De gemoederen liepen zo hoog op dat het bij de rechtbank tot opstootjes kwam, omdat in de zaal met 64 zitplaatsen niet genoeg ruimte was voor de kroegbazen die de zaak bij wilden wonen.

De beveiliging van de rechtbank hield volgens Wiel Maessen van Stichting Red de Kleine Horecaondernemer ongeveer vijftig bezoekers buiten. "Sommigen zijn gisteren al vanuit het hele land afgereisd om hier bij te zijn. Ik kan me voorstellen dat het ze dan even teveel wordt."

Uitzondering

De stichting vroeg om opschorting van het verbod tot 1 januari en een uitzondering voor de kleine horeca. Zolang de rechtbank geen beslissing heeft genomen, moet het rookverbod volgens de stichting tijdelijk worden opgeschort. Daarover geeft de rechtbank dus woensdag uitsluitsel.

Het rookverbod treft vooral kleinere horecaondernemers onevenredig zwaar, zei secretaris van de stichting Wiel Maessen voor aanvang van de rechtszaak. "We hebben onderzocht hoe het rookverbod in Engeland uitpakte. Daar sluiten nu vier pubs per dag. In Schotland zijn sinds de invoering van het verbod zeven jaar geleden vierhonderd kroegen gesloten."

Credit Punch

De voornaamste oorzaak is echter niet het rookverbod, stelt de secretaris. De neergang zou vooral te wijten zijn aan de zogenoemde Credit Crunch. "Dat houdt in dat banken niet willen investeren in kroegen. Maar het rookverbod neemt een goede tweede plaats in", zegt Maessen.

De advocaat van het ministerie van Volksgezondheid wilde volgens Maessen niet ingaan op onderzoek dat de stichting heeft laten uitvoeren. "Het was tenenkrommend toen hij zei dat uit objectief onderzoek van het ministerie blijkt dat kroegen door het rookverbod geen klanten verliezen."

Dat het kort geding op het allerlaatste moment diende, komt volgens Maessen doordat de stichting het eerst op een vriendelijke manier heeft geprobeerd. Zo heeft de stichting honderdduizend handtekeningen aangeboden aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). "Maar die liet niets van zich horen."