BRUSSEL - Frankrijk is sinds dinsdag een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Het land volgt hiermee Slovenië op, het eerste Oost-Europese land dat ooit de EU heeft geleid.

De Franse president en ministers leiden komende zes maanden de vele vergaderingen van ministers uit de 27 EU-landen. President Nicolas Sarkozy wil vooral de EU-defensie op de agenda zetten. Hij wil de samenwerking versterken, min of meer als alternatief voor de NAVO.

Het eerste EU-beraad onder Frans voorzitterschap is donderdag in Parijs met de ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Dat beraad gaat vooral over energiebesparing en minder CO2-uitstoot.

Mediterrane Unie-overleg

De eerste grote EU-top is 13 juli, ook in Parijs. Sarkozy verwelkomt daar de premiers en presidenten van alle EU-landen evenals veel andere landen rond de Middellandse Zee voor een zogeheten Mediterrane Unie-overleg.

Frankrijk draagt 1 januari het roulerend voorzitterschap over aan Tsjechië. Daarna is het de beurt aan Zweden, gevolgd door Spanje en België. Op 1 januari 2016 is Nederland weer aan de beurt.