DEN HAAG - In navolging van een reeks andere landen geldt vanaf dinsdag ook in Nederland een rookverbod in de horeca.

http://www.nuvideo.nl/home/video/show/15395 Nog niet iedereen heeft zich neergelegd bij de maatregel, die er onder meer voor moet zorgen dat horecapersoneel geen last meer heeft van de rook van klanten.

Zo eist stichting Red de kleine ondernemer dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat het rookverbod met onmiddellijke ingang onverbindend wordt verklaard of anders opgeschort tot 1 juli volgend jaar. Het is nog onduidelijk wanneer de uitspraak volgt.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begint dinsdag met het uitvoeren van controles in de horeca op de naleving van het rookverbod. Een ondernemer die het verbod schendt, krijgt in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaling volgt een boete van 300 euro.

Brandalarm

Het 'rookfeestje' in poppodium Paard van Troje eindigde maandagavond met een brandalarm. Het bleek loos alarm, aldus een medewerkster van het Paard. "Wellicht was het de rook", grapte een bezoeker.

Het alarm ging precies af op het moment dat het nieuwe rokershok werd onthuld. In het Paard in Den Haag was het voor de laatste keer mogelijk om te dansen en te drinken met een sigaret in de hand tijdens het Rook & Smoke feest.

Laatste

De meeste rokers die zich maandagavond in poppodium het Paard in Den Haag hadden verzameld voor een rookfeestje paften er nog lustig op los. "Zo, nou de laatste dan maar hè", was een veelgehoorde kreet tijdens de avond.

De 26-jarige Matthieu, barman in het Paard, kan straks niet meer met een sigaret in zijn mond kratten fris halen. Dat vindt hij "kut". Het stond heel de avond blauw van de rook in de kleine zaal van het popcentrum.

Dubbel zoveel

Volgens bezoekster Linda (23) lijkt het "alsof iedereen vanavond dubbel zoveel rookt, alsof het de laatste keer is". Matthieu zegt overigens wel te gaan stoppen met roken. "Ik ga er nu met een knal uit, ik ben de rook hier nu al zat." Een bezoeker was voor de gelegenheid gekleed als sigarettenpakje.

Het feestje in het poppodium was een van de vele feestjes in horecagelegenheden waar maandagavond tot stipt middernacht nog flink gepaft kon worden, voordat de sigaret definitief werd geweerd en het rookverbod officieel van kracht ging.

Aftellend

In het Paard ging het publiek aftellend de dag van het rookverbod in. De avond werd afgesloten met het nummer Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey. Veel mensen zongen met het lied mee: "Gute Nacht, Freunde, es wird Zeit für mich zu geh'n. Was ich noch zu sagen hätte dauert eine Zigarette."

Bijna driehonderd mensen kwamen naar het feest waar iedereen kon dansen op nummers waarin de peuk wordt bezongen en geprezen. Ook de uitgedeelde sigaren werden met plezier ontvangen. Trio Bukshag speelde speciale Rook & Smokehits.

Ook werd er voor de laatste keer nog veel geblowd en staken mensen continu sigaretten aan. Een aantal van de gasten zei overigens dinsdag de sigaret helemaal vaarwel te zeggen en te stoppen met roken.

'Rookfeestje' Paard van Troje