AMSTERDAM - De Gemeentelijke Ombudsman moet onderzoeken hoe een aantal panden langs de bouwlocatie van het toekomstige station Vijzelgracht in Amsterdam konden verzakken.

Dat onderzoek zal een aantal maanden in beslag nemen. Dat zei de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (infrastructuur) maandagavond tijdens een bijeenkomst met bewoners en ondernemers van de Vijzelgracht.

Lekkage

De verzakking, op 19 juni, is ontstaan door een lek in de wand van het toekomstige metrostation Vijzelgracht.

Hierdoor daalde de grondwaterstand. De Ombudsman moet de gebeurtenissen gaan reconstrueren.

Op de bewuste donderdagavond verzakten vier panden aan de Vijzelgracht. De vier bewoners van twee van de panden kunnen nog niet naar huis.

Inventarisatie

Het projectbureau Noord/Zuidlijn heeft de aannemer opdracht gegeven een inventarisatie te maken van vergelijkbare plekken in de diepwanden in de binnenstad.

Inmiddels is bekend dat het om vijf plekken gaat, vier op de Vijzelgracht en een op het Rokin. De aannemer heeft ook de opdracht een plan van aanpak voor verbetering te maken.

Dit plan wordt door de Dienst Milieu en Bouwtoezicht beoordeeld in samenwerking met een onafhankelijke deskundige. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de tweede week van juli verwacht.

Onderzoek

Ook komt er een onderzoek naar de situatie van alle panden langs het toekomstige metrostation Vijzelgracht. Deze gegevens worden begin augustus verwacht.