UTRECHT - Ruim een derde van de basisscholen in ons land (35 procent) wordt niet goed geventileerd.

GGD Nederland pleit daarom voor verbetering van het binnenmilieu op basisscholen en op alle locaties waar kinderen langdurig verblijven, zoals kinderdagverblijven, bso's en middelbare scholen. Dat heeft GGD Nederland maandag laten weten.

Eendagsmethode

GGD Nederland komt tot dit pleidooi naar aanleiding van onderzoek naar het effect van de zogeheten eendagsmethode, waarbij scholen voorlichting krijgen over ventilatie in de lokalen en de ventilatie wordt gemeten.

Een slecht binnenmilieu leidt, zo zegt GGD Nederland, tot slechtere leerprestaties, toename van ziekteverzuim door de verspreiding van infectieziekten en problemen voor kinderen met astmatische aandoeningen.

Luchtkwaliteit

Tijdens de eendagsmethode wordt een dag de luchtkwaliteit in de lokalen gemeten en krijgt de school aan het eind van die dag een advies over hoe te ventileren. De methode leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit, concludeert GGD Nederland na een test op 21 scholen in Gelderland en Brabant.

De methode zou daarom op alle scholen in Nederland worden ingevoerd. Wat dat gaat kosten kon een woordvoerster van GGD Nederland niet zeggen.