AMSTERDAM - Gedetineerden in de Bijlmerbajes hebben zich afgelopen weekeinde opnieuw verzet tegen een versobering van het dagprogramma. De gevangenen van één afdeling weigerden zaterdag aanvankelijk naar hun cel te gaan.

Zij keerden zich tegen de bewaarders. Een intern bijstandsteam stond paraat, maar hoefde niet in actie te komen, zei een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen maandag.

Als ordemaatregel is het dagprogramma voor de gedetineerden zondag en maandag aangepast. Er wordt bekeken in hoeverre de 22 gedetineerden die bij de onrust betrokken waren, moeten worden overgeplaatst naar andere inrichtingen.

Ontevreden

Het gaat om gedetineerden van een afdeling in Het Schouw, een van de torens van de penitentiaire inrichting. Ze zijn ontevreden omdat hun dagprogramma sinds 1 juni is versoberd.

De directie van de Bijlmerbajes organiseert de komende dagen lunchbijeenkomsten, waar gevangenisbewaarders hun zorgen kunnen uiten. De cipiers klagen dat hun veiligheid onder druk is komen te staan.