PARAMARIBO/WILLEMSTAD - Dino Bouterse is in de nacht van woensdag op donderdag teruggekeerd op Surinaamse bodem. De zoon van de voormalige Surinaamse legerleider arriveerde rond 04.45 uur Nederlandse tijd op de luchthaven Zanderij met een vliegtuig uit Curaçao, zo meldden ooggetuigen. De Antilliaanse autoriteiten hadden Dino als ongewenst vreemdeling de deur gewezen.

Bouterse, die vorige week vergeefs poogde met een vals paspoort Curaçao binnen te komen, vloog met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij SLM. Hij werd begeleid door Surinaamse opsporingsambtenaren die speciaal naar Curaçao waren afgereisd om hem op te halen. Het toestel maakte een tussenstop in Port of Spain (Trinidad).

Wapendiefstal

De zoon van de Surinaamse couppleger en nu parlementariër Dési Bouterse wordt door justitie in Suriname gezocht, omdat men hem als hoofdverdachte beschouwt van de grote wapendiefstal bij de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) in Paramaribo. Die werd in juli 2002 gepleegd.

Een deel van de buitgemaakte wapens is vermoedelijk doorverkocht aan Colombiaanse rebellen in ruil voor cocaïne. De Surinaamse autoriteiten hadden via Interpol een internationaal opsporingsbevel tegen Dino uitgevaardigd.

Ongewenste vreemdeling

Gezaghebber van Curaçao, L. Richards-Dindial, verklaarde dinsdag al dat Bouterse zo snel als mogelijk van het eiland zou worden verwijderd. Hij werd beschouwd als ongewenste vreemdeling omdat hij op een vals paspoort reisde. Suriname heeft niet om zijn uitlevering verzocht, omdat er tussen de Nederlandse Antillen en Suriname geen uitleveringsverdrag bestaat.

Het is nog niet bekend wanneer Dino voor de krijgsraad zal verschijnen. De zaak rond de CIVD-diefstal speelt voor de krijgsraad omdat er militair materieel is gestolen en omdat een van de verdachten militair is.

De raad boog zich afgelopen dinsdag over de zaak waarin al twee andere verdachten terecht staan. Beiden zijn op vrije voeten gesteld in afwachting van de verdere voortgang van de rechtszaak. Beide verdachten legden aanvankelijk belastende verklaringen af tegen Dino.

Later trok een van hen de verklaring weer in. De behandeling van de zaak is formeel tot de volgende maand verdaagd. De komst van Bouterse naar Suriname kan de agenda mogelijk wijzigen.