GAZA-STAD - De Palestijnse premier Abbas is er woensdagavond niet in geslaagd een akkoord te sluiten met militante Palestijnse organisaties over een staakt-het-vuren. Zowel Hamas als de Islamitische Jihad weigert nog altijd de gewapende strijd tegen de joodse staat op te geven.

Volgens de Israëlische krant Haaretz wil Hamas wel verder praten met de Palestijnse Autoriteit. Abbas sprak woensdagavond afzonderlijk met vertegenwoordigers van Hamas en Islamitische Jihad.

Enkele uren na het beraad blies een Palestijnse militant zich op in een groentenwinkel in het noorden van Israël. Zowel de dader als de eigenaar van de winkel kwam om het leven.

Haaretz meldde eerder dat als radicale Palestijnse organisaties akkoord gaan met een staakt-het-vuren, Israël in eerste instantie zes weken lang geen militaire operaties meer zal uitvoeren in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. In die periode kan de Palestijnse premier zijn gezag in deze gebieden consolideren.

Zes weken daarna moet Abbas beginnen met het aanpakken van 'terroristische' groeperingen. De krant baseerde zich op regeringsbronnen in Jeruzalem. De overeenkomst zou tot stand zijn gekomen tijdens overleg in Washington tussen de chef van het bureau van de Israëlische premier Ariel Sharon, Dov Weisglass, en president Bush' nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.