BRUSSEL - President Nicolas Sarkozy neemt vanaf middernacht het roer van de Europese Unie over. Frankrijk krijgt zes maanden lang het roulerende voorzitterschap van de Unie van 27 landen, in navolging van Slovenië en vooruitlopend op Tsjechië.

Sarkozy en zijn ministers hebben duidelijke prioriteiten gesteld. Vooral willen ze meer samenwerking op het gebied van defensie. Een eigen EU-defensie kan steeds meer taken overnemen van de NAVO, waar de VS nog de boventoon voeren tot ergernis van Frankrijk.

Daarnaast wil Sarkozy dat de EU-landen een 'blauwe kaart' invoeren: een EU-werkvergunning voor hoger opgeleiden, vergelijkbaar met de Amerikaanse greencard.

Importstop

Op de agenda van de Fransen prijken ook striktere immigratieregels, evenals meer steun voor vissers en een verlengde importstop van Amerikaans kippenvlees dat met chloor is ontdaan van ziekteverwekkers als salmonella.

Sarkozy had eigenlijk gehoopt dit najaar de nieuwe EU-president te selecteren en benoemen. Maar dat glorieuze moment is hem niet gegund, door de Ierse afwijzing van het nieuwe EU-verdrag deze maand.

In plaats daarvan moet Sarkozy ploeteren het beoogde EU-verdrag opnieuw te redden, net als zoveel vorige EU-voorzitters na bijvoorbeeld het Nederlandse en het Franse 'nee'.

Bevoegdheden

Sarkozy hoopt dat Ierland opnieuw wil stemmen en dit keer 'ja' zegt tegen het verdrag waarin de EU-landen meer macht en bevoegdheden geven aan de overkoepelende Europese Unie.

De Franse 'hyperpresident', bekend als een onvermoeibare plannenmaker, heeft inmiddels al een idee zien sneuvelen. Hij had graag een Mediterrane Unie gewild voor landen rond de Middellandse Zee, als variant op de Europese Unie.

Zijn idee was dat Turkije dan lid zou worden van die Mediterrane Unie en niet van de Europese Unie. Maar andere landen trapten daar niet in.

Om Sarkozy niet helemaal in zijn hemd te zetten, waren ze wel bereid tot tweejaarlijks overleg met landen rond de Middellandse Zee en dat Mediterrane Unie te noemen. Dat overleg van premiers en presidenten vindt 13 juli plaats in Parijs, zodat de Franse hyperpresident alvast zijn eerste resultaatje kan tonen van zijn leiding aan de Europese Unie.