UTRECHT - Wegens een groot aantal afpersingen en bedreigingen is maandag bij de rechtbank in Utrecht acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 47-jarige Geurt R. uit Amersfoort. Volgens de aanklager heeft R., ooit lijfwacht van Klaas Bruinsma, zich met zijn bedrijf schuldig gemaakt aan gewelddadige incassopraktijken.

De aanklager achtte bewezen dat R. zakenlieden dwong grote schuldbekentenissen te tekenen. Zo tekenden de directeuren van het bedrijf New World Products een contract waarbij R. miljoenen dollars zou krijgen.

Dat bedrijf zou honderden kleine beleggers hebben gedupeerd. Ook nam R. een aantal grote vorderingen van deze directeuren over.

Intimiderend

De aanklager gaf aan dat het niet van belang is of deze vorderingen op waarheid berustten. De manier waarop R. te werk is gegaan, is volgens de aanklager bedreigend en intimiderend. Ook zou R. de Amersfoortse horeca hebben geterroriseerd om zo zijn eigen portiers aan het werk te krijgen.

Gezondheid

Raadsman Louis de Leon stelde dat de aanklager niet ontvankelijk moest worden verklaard omdat R. in de gevangenis niet kan sporten. Volgens de raadsman is de gezondheid van R. door het gebrek aan beweging achteruit gegaan en heeft hij zich daardoor niet goed op de zaak kunnen voorbereiden.

De Leon benadrukte dat incassobureaus nooit erg geliefd zijn. Ook stelde hij dat New World Products R. heeft ingehuurd om boze beleggers op afstand te houden. Volgens de advocaat is er geen sprake van bedreigingen en heeft justitie een eenzijdig dossier opgebouwd. De uitspraak is op 14 juli.