AMSTERDAM - Geert Wilders heeft zich met zijn uitspraken over de islam en zijn film Fitna niet schuldig gemaakt aan discriminatie of het aanzetten tot haat.

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert dat na onderzoek, zo maakte dehoofdofficier van justitie Leo de Wit in Amsterdam maandag bekend.

De Wit noemt een aantal van Wilders' uitlatingen "weliswaar beledigend over moslims", maar die uitlatingen zijn volgens hem gedaan binnen de context van het maatschappelijk debat.

Discriminatie

"Dat ontneemt aan de uitlatingen het strafbare karakter." Er is dan ook geen sprake van discriminatie of aanzetten tot haat. Het onderzoek van justitie heeft enkele maanden geduurd.

Hoofdaanklager De Wit zei maandag dat verder meespeelt dat wilders het heeft over islam als godsdienst en niet over moslims.

De Wit: "Wij vinden dat de uitlatingen van wilders beperkt zijn gebleven tot de islam als godsdienstige beweging." Volgens het OM plaatst de politicus "niet primair de Nederlandse moslims tegenover andere groepen in de samenleving".

Fascistisch boek

Het PVV-Tweede Kamerlid Wilders deed de afgelopen maanden uitspraken in diverse media en op internet over de islam en de Koran. Hij zei onder meer dat de Koran verboden moet worden omdat het een fascistisch boek zou zijn.

Naar aanleiding van zijn uitlatingen deden tientallen personen en organisaties aangifte wegens discriminatie en aanzetten tot haat.

Gevaren

Zijn 17 minuten durende film Fitna kwam op 27 maart uit op internet. Wilders maakte de productie om "de gevaren van de Koran en islam te laten zien".

Ook naar aanleiding van de publicatie van de film kwamen aagiften binnen. Het OM besloot toen ook de eventuele strafbaarheid van Fitna te onderzoeken.

Kritiek

De Nederlandse regering leverde destijds zware kritiek op de film. Kort na de publicatie zei premier Balkenende het verschijnen van de film te betreuren. Ook constateerde hij dat de film slechts tot doel had anderen te kwetsen.

Nette film

Wilders zelf sprak van "een nette film" die binnen de grenzen van de wet is gebleven. "Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken", zei Wilders na het uitkomen van zijn film.

Wilders

Politicus Geert Wilders is niet verbaasd over de conclusie van het Openbaar Ministerie (OM) dat hij niet over de schreef is gegaan met zijn anti-Koranfilm Fitna en interviews over de islam. "Ik heb van het begin af aan geweten dat ik binnen de kaders van de Nederlandse wet bleef. Ik ben blij dat het OM ook ziet dat ik me aan de wet hou, maar het verbaast me niet. Ik val nu niet van mijn stoel."

De PVV-leider is blij dat ook het OM hem de ruimte geeft in het maatschappelijk debat. "Dat voeren we in de Tweede Kamer en in het land, maar niet in de rechtszaal."

Organisaties

Diverse personen en organisaties die aangifte tegen Geert Wilders hadden gedaan wegens discriminatie of aanzetten tot haat, stappen naar het gerechtshof in Amsterdam. Zij zijn het er niet mee eens dat het Openbaar Ministerie (OM) Wilders niet vervolgt voor zijn film Fitna.

Antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur en advocate Els Lucas uit Lelystad kondigden aan een zogenoemde artikel-12-procedure te beginnen. Daarmee hopen de aangevers het gerechtshof zover te krijgen dat het opdracht geeft aan het OM Wilders alsnog te vervolgen.