MONTREAL/NEW YORK - Een 23-jarige Canadese is erin geslaagd de nieuwe Harry Potter te bemachtigen, kort voor het begin van de officiële verkoop. Het boek was gewoon te koop in een supermarkt van de Wal-Mart-keten in Montreal. Wal-Mart, een Amerikaans concern met vestigingen in Canada, onderzoekt de zaak.

Bekijk video

Een krant in de Amerikaanse metropool New York publiceerde woensdag al fragmenten uit het op 21 juni te verschijnen boek. De journalist had het jongste werk over de tovenaarsleerling bemachtigd in een winkel in de wijk Brooklyn.

De Canadese vrouw waarschuwde de Canadese uitgeverij dat de nieuwe Potter al te krijgen was. De firma bood haar ruim 3000 euro voor de drie exemplaren die zij en een vriend hadden meegenomen. Maar de vrouw wimpelde het aanbod af omdat ze het verhaal wilde uitlezen, vertelde ze de krant Montreal Gazette. De supermarkt zette de verkoop van de resterende Potter-boeken stop.

De publicatie in de Newyorkse Daily News heeft al geleid tot een reactie van de Britse uitgever van de Potter-reeks. Tegen de krant is een aanklacht ingediend. De uitgever eist mede namens schrijfster J.K. Rowling een schadevergoeding van ,,enkele tientallen miljoenen''.

Afgelopen weekeinde zijn in Engeland bijna 7700 exemplaren van de vijfde titel uit de Potter-reeks gestolen.