SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft maandag een Bulgaar aangehouden die op een vlucht van Schiphol naar Londen was doorgedraaid. Dat gebeurde nadat hij ruzie met een ander passagier had gekregen.

De man werd zeer gewelddadig en kon met veel moeite door de bemanning en drie passagiers worden overmeesterd en gekneveld.

Een woordvoerder van de marechaussee heeft dat maandag laten weten. De gezagvoerder vond de situatie dermate dreigend, dat de piloot zich genoodzaakt voelde om naar Schiphol terug te keren.

Dit komt volgens de marechaussee maar zeer zelden voor. Er was dan ook grote commotie en paniek onder de passagiers ontstaan.

Klappen

Op het moment dat het toestel weer op Schiphol was geland en de marechaussee de Bulgaar wilde inrekenen, wist de agressieve man zich los te maken. Hij verzette zich vervolgens hevig tegen zijn arrestatie en deelde klappen uit.

De marechaussees moesten pepperspray gebruiken om de man uiteindelijk in de boeien te kunnen slaan en hem naar een cel te kunnen afvoeren.

Verklaring

Alle passagiers zijn zondagavond uit het vliegtuig gehaald en een deel van hen heeft een verklaring afgelegd over wat er was gebeurd. Uiteindelijk kon het vliegtuig alsnog rond middernacht naar Londen vertrekken.

De marechaussee neemt de kwestie zeer hoog op, zegt de woordvoerder. De man wordt onder meer verdacht van het in gevaar brengen van een vlucht. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van negen jaar.