AMSTERDAM - Een Amerikaans schip met duizenden tonnen voedselhulp is aangekomen in Noord-Korea nadat dat land ermee had ingestemd de buitenlandse hulp aan zijn kwijnende bevolking te verhogen.

Dat heeft de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, WFP, maandag gezegd. De zending niet is direct gerelateerd aan het nucleaire overleg tussen Washington en Pyongyang, want de Amerikaanse regering zegt voedsel niet te willen gebruiken als diplomatiek drukmiddel. Maar de aankomst van het schip volgt wel kort nadat Noord-Korea eindelijk afkwam met zijn beloofde lijst van nucleaire activiteiten en als gebaar van goede wil de koeltoren van zijn belangrijkste kerncentrale opblies.

Tarwe

Het WFP zei dat het Amerikaanse schip dat zondag arriveerde 37.000 ton tarwe bij zich heeft. In totaal heeft de VS Noord-Korea een half miljoen ton voedselhulp beloofd, dat door de VN zal worden gedistribueerd. Met die hoeveelheid kan het WFP meer dan vijf miljoen hongerige Noord-Koreanen helpen in plaats van de huidige 1,2. miljoen.

Toezicht

Noord-Korea heeft moeite met de eis van de internationale donoren dat de VN toeziet op de verdeling van de hulp. Maar het WFP zei dat het toestemming heeft gekregen vijftig extra medewerkers het land binnen te brengen.