AMSTERDAM - Het Y-chromosoom bevat meer genen dan is aangenomen. Het merendeel komt tot uitdrukking in de testes (zaadballen) en is vermoedelijk betrokken bij de aanmaak van spermacellen.

Dat blijkt uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, dat donderdag verschijnt. Voor het eerst publiceren Amerikaanse wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridgde en de Washington University School of Medicine in St Louis samen met klinisch-embryoloog S. Repping van het Amsterdamse Medisch Centrum een overzicht van de genetische informatie op het mannelijk geslachtshoormoon. De identificatie van de tot nu toe onbekende genen die een rol spelen bij de zaadproductie zegt mogelijk iets over de genetische oorzaken van onvruchtbaarheid.

Uit het onderzoek blijkt dat er op het bewuste chromosoom tenminste 78 genen liggen. Zestig daarvan hebben waarschijnlijk te maken met de zaadcelproductie. Beschadiging of teloorgang van zo'n gen leidt dan ook tot vruchtbaarheidsproblemen. Lang werd verondersteld dat het Y-chromosoom slechts één gen zou bevatten, namelijk het gen dat zorgt voor de ontwikkeling van het embryo tot man.