ROME - Het Italiaanse Lagerhuis heeft woensdag na een verhit debat ingestemd met een wet die premier Berlusconi en andere autoriteiten juridische onschendbaarheid garandeert zolang ze in functie zijn.

De wet garandeert naast de premier ook immuniteit aan de president en de voorzitters van de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat en het Constitutioneel Gerechtshof. De rechtszaak tegen Berlusconi in Milaan kan nu pas worden voortgezet, als hij geen premier meer is.

Rechters omgekocht

Berlusconi wordt ervan beschuldigd dat hij in de jaren tachtig rechters heeft omgekocht om te voorkomen dat het staatsvoedingsconcern SME aan een concurrent werd verkocht. Hij verscheen daarvoor dinsdag voor de rechter.

Om van kracht te worden, moet de wet nog worden goedgekeurd door de president, Carlo Azeglio Ciampi, en vervolgens aangekondigd in de staatscourant. De procedure moet voor 1 juli zijn afgerond, als Italië het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt. Het zou een schande voor het land zijn als de premier tijdens dat voorzitterschap in een corruptieproces was verwikkeld.