DEN HAAG - Cafébezoekers, theatergangers en voetballers die na de training in de kantine blijven hangen, kunnen maandagavond voor het laatst een sigaret opsteken.

Klokslag 12 uur, bij het begin van dinsdag 1 juli, wordt het rookverbod in de horeca van kracht. Behalve voor hotels, cafés en restaurants gaat het rookverbod ook gelden voor discotheken en coffeeshops en de culturele sector: musea, theaters, poppodia en bioscopen. Verder wordt roken taboe in sportzalen en kantines, overdekte winkelcentra en luchthavens.

Rookruimte

Rokers kunnen nog wel in de horeca terecht, maar mogen hun sigaret, sigaar of pijp dan nog maar op twee plaatsen opsteken. Voor hen is er de speciaal ingerichte rookruimte, die afgescheiden moet zijn van de rest van het café of restaurant en waar niet bediend mag worden. En ook op het terras mag gerookt worden.

Werkplek

Sinds 1 januari 2004 heeft iedere werknemer het recht op een rookvrije werkplek. Met het rookverbod voor de horeca komt een einde aan de uitzondering die hierop bestond voor deze sector.

Tieners

Bijna driekwart (72 procent) van de tieners vindt het een goede zaak dat er vanaf dinsdag niet meer mag worden gerookt in Nederlandse restaurants, discotheken, bars en cafés. Slechts 12 procent vindt het slecht dat de horeca rookvrij wordt.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder 4600 jongeren van 10 tot en met 19 jaar in opdracht van Stivoro, een organisatie die roken ontmoedigt. Veel jongeren denken dat meeroken schadelijk is. Van alle jongeren die wel eens in een bar komen, zegt de meerderheid wel eens last te hebben van tabaksrook.