DEN HAAG - De GGD Den Haag heeft twintig mogelijke tbc-besmettingen ontdekt tijdens een onderzoek onder 693 leerlingen en docenten van de Mondriaan Onderwijs Groep. De mogelijk besmette personen krijgen een uitnodiging voor nader onderzoek. Zes van hen hebben uit voorzorg al medicijnen gekregen.

Dat meldde C. Postema, het hoofd Algemene Infectieziekten- en Tuberculosebestrijding van de GGD in Den Haag, woensdag. Het onderzoek gaat nog tot en met september duren.

In totaal werden er 964 leerlingen en leraren opgeroepen voor het tbc-onderzoek. Het is nog onduidelijk of diegenen die niet zijn komen opdagen, zich later alsnog moeten melden bij de GGD. Of dat gebeurt, hangt mede af van de uitkomsten van het onderzoek.

Open tbc

Begin mei maakte de GGD bekend dat bij een van de leerlingen van de Mondriaan Onderwijs Groep open tbc was geconstateerd. De leerling heeft de besmetting waarschijnlijk opgelopen tijdens een reis naar Azië en is mogelijk besmettelijk sinds begin dit jaar. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 1400 gevallen van tbc. Iemand die besmet is met de tuberkelbacil hoeft helemaal niet ziek te zijn. De besmetting kan zich na maanden of jaren echter ontwikkelen tot de ziekte tbc.

Hoesten

Tuberculose wordt overgebracht door hoestende patiënten met open tbc. Hierbij komen de bacteriën uit de longen naar buiten. Personen die in dezelfde ruimte verblijven, kunnen dan worden besmet. Tuberculose is goed te behandelen met een combinatie van medicijnen.

De GGD in Den Haag heeft het deze weken erg druk met tbc. Woensdag maakte de instelling bekend dat het donderdag begint met een onderzoek onder 54 leerlingen en dertien docenten van het Johan de Witt College in Den Haag. Het gaat om de vmbo-afdeling op de locatie Helena van Doeverenplantsoen. Bij een leerling is open tbc geconstateerd, waarop het onderzoek werd ingesteld. Postema sluit een verband tussen de tbc-gevallen op de Haagse

Toeval

scholengemeenschappen uit. "Dit is puur toeval, het komt gelukkig niet vaak voordat we twee grote onderzoeken moeten uitvoeren in korte tijd."