DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft woensdag verheugd gereageerd op het bericht dat prinses Máxima in verwachting is. De fracties feliciteren de prinses en de kroonprins en hopen op een gezonde troonopvolger.

CDA-kamerlid Spies, fractiewoordvoerder Koninklijk Huis, heeft met "grote blijdschap" kennis genomen van de zwangerschap van de prinses. "Ik ben er zeker van dat er in heel Nederland veel blijdschap heerst over dit nieuws. Om te beginnen willen we natuurlijk onze hartelijke gelukwensen overbrengen aan prins en prinses. En verder hopen we op een voorspoedige zwangerschap en dat de koningin nog lang mag genieten van haar tweede kleinkind."

PvdA

Een woordvoerster van de PvdA laat weten: "Wij zijn verheugd voor het koninklijk paar en hopen op een voorspoedige zwangerschap en een gezond kind."

GroenLinks

Ook de andere fracties tonen zich in hun nopjes. "We zijn blij voor het paar en wensen het veel geluk toe", aldus een woordvoerder van GroenLinks. Fractieleider Van der Vlies van de SGP spreekt van "een tot dankbaarheid stemmende zwangerschap. Dit is heel fijn voor het paar en de koninklijke familie. Laten we hopen op een gezonde baby".

LPF

De LPF hoopt eveneens op een "prachtige troonopvolger". Een woordvoerder van van de ChristenUnie laat weten dat zijn fractie "heel erg blij is" en het paar feliciteert.

D66

Ook D66 feliciteert Willem Alexander en Máxima "van harte". "Maar wij vinden het wel jammer dat het paar dit heugelijke nieuws niet op een zelfgekozen moment naar buiten heeft kunnen brengen", aldus een D66-woordvoerster, doelend op het uitlekken van het nieuws via Business Radio News.

Balkenende: prachtig bericht

Premier Balkenende noemt de zwangerschap van prinses Máxima "een prachtig bericht voor Willem Alexander en Máxima, maar ook voor de koningin". Balkenende, die door het paar persoonlijk op de hoogte is gesteld van het heuglijke nieuws, gaat ervan uit "dat de hele Nederlandse samenleving heel blij zal zijn met deze boodschap."