HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Gabriel Mugabe is zondag door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die vrijdag werd gehouden.

Mugabe was de enige kandidaat nadat oppositieleider Morgan Tsvangirai zich had teruggetrokken vanwege het voortdurende regeringsgeweld tegen zijn aanhangers. Diens naam stond nog wel op het stembiljet.

Volgens de kiescommissie won Mugabe in alle tien provincies. De opkomst was 42,37 procent. Mugabe kreeg 2.150.269 stemmen (85,51 procent) tegen 233.000 voor Tsvangirai. De 84-jarige leider is sinds 1980 aan de macht en gaat nu voor een zesde ambtstermijn. Sinds 2000 heeft hij alle verkiezingen in Zimbabwe gewonnen door geweld, intimidatie en fraude. Mugabe is zondag beëdigd bij zijn residentie in Harare.

Erkennen

De internationale gemeenschap heeft de tweede ronde veroordeeld. Een aantal landen waaronder de VS zegt de uitslag ervan niet te erkennen. Waarnemers van de Afrikaanse Unie zeiden dat de tweede stemronde zoveel gebreken vertoonde dat de verkiezingen opnieuw moeten worden gehouden.

Een woordvoerder van Tsvangirai's Beweging van Democratische Verandering (MDC) noemde de stembusgang "een enorme grap". Tsvangirai won de eerste ronde eind maart.

Odinga

Premier Raila Odinga van Kenia riep de leden van de Afrikaanse Unie op troepen te sturen naar Zimbabwe. "Mugabe is een schande voor Afrika en de Afrikaanse Unie moet troepen sturen naar Zimbabwe om de bevolking van dat land te bevrijden."

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu riep de internationale gemeenschap op te interveniëren in Zimbabwe. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede vindt dat een vredesmacht van de Verenigde Naties desnoods met geweld de orde moet herstellen.

Tsvangirai

Tsvangirai geeft de strijd nog niet op. Zijn MDC won de parlementsverkiezingen in maart en bezit een meerderheid in het parlement. Hij hoopt met Mugabe te kunnen onderhandelen over een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen. De oppositieleider sloot niet uit dat Mugabe ceremonieel staatshoofd blijft wanneer een regeling met zijn regime en partij wordt getroffen. Tsvangirai gaat er van uit dat dit lukt, wanneer de internationale steun blijft voortduren.

Voor de nieuwe regering is er veel werk aan de winkel, want Zimbabwe staat er ronduit beroerd voor. Mugabe heeft het land op de rand van de afgrond gebracht. Het huidige inflatiepercentage zou 2 miljoen zijn en blijft maar stijgen. Een brood bijvoorbeeld kost alweer 150 keer meer dan in maart. Vier op de vijf mensen is werkloos.

De gemiddelde levensverwachting daalde van 63 jaar in 1990 naar 41 jaar in 2005. Per maand sterven gemiddeld 13.000 mensen aan aids. Enkele miljoenen Zimbabwanen sloegen op de vlucht voor de armoede, voornamelijk naar buurland Zuid-Afrika.