PEKING - De Chinese autoriteiten voeren begin volgende maand opnieuw overleg met vertegenwoordigers van de dalai lama, de geestelijk leider van Tibet. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua zondag. Het gesprek zou plaatsvinden op verzoek van de dalai lama.

Een exacte datum voor de ontmoeting is niet gegeven. Gezanten van de dalai lama spraken op 4 mei al met vertegenwoordigers uit Peking. In juni zou het overleg worden voortgezet, maar dat werd afgeblazen in verband met de zware aardbeving in Sichuan die 70.000 levens eiste.

In Tibet en omliggende Chinese provincies met Tibetaanse minderheden braken in maart protesten uit tegen het centrale gezag in Peking. Door geweld vielen volgens Peking negentien doden. Volgens Tibetanen in ballingschap kwamen bijna honderd mensen om.

China beschuldigde de dalai lama ervan dat hij de onlusten heeft aangewakkerd om de Olympische Spelen in Peking in augustus te ondermijnen en de Tibetaanse onafhankelijkheid te promoten. De dalai lama ontkent dat en zegt slechts autonomie voor Tibet na te streven.