RIJSWIJK - Prinses Máxima en prins Willem-Alexander hebben woensdag met grote blijdschap en dankbaarheid de komst van hun eerste kind aangekondigd. Ook koningin Beatrix stond volgens haar zoon te juichen toen ze het nieuws hoorde en was door het dolle heen. De ouders van de prinses zijn erg blij. Voor de moeder van Máxima is het haar eerste kleinkind. De Tweede Kamer reageerde verheugd en hoopt op een gezonde troonopvolger.

Het paar verwacht medio januari hun eerste kindje, zo vertelden zij tijdens een bijeenkomst in Den Haag op uitnodiging van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis. De prinses is ongeveer drie maanden zwanger. De eerste nakomeling van Máxima en Willem-Alexander zal de tweede in de lijn van troonopvolging zijn. Het kindje zal het tweede kleinkind worden van koningin Beatrix en wijlen prins Claus. De 1-jarige Eloïse, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, is hun eerste kleinkind.

Jongen of meisje?

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima willen niet vooraf weten of hun eersteling een jongen of een meisje zal zijn. "We laten ons verrassen", aldus de prinses. Het kan ze ook niet schelen wat het wordt. "We gaan voor een gezond kind", aldus de prins. Het paar heeft het kind al op een echo gezien. Een naam is nog niet voorradig. Máxima wil haar zoon of dochter wel tweetalig opvoeden. Prins Willem-Alexander kondigde bij zijn verloving met Máxima aan dat hun kinderen hervormd worden gedoopt.

Misselijk

De prinses is zeker twee maanden misselijk en moe geweest, maar ze vertelde dat het nu beter gaat. Máxima heeft op het ogenblik wel een opvallende voorkeur voor zoete dingen, verklapte ze. De prinses stelde het gespeculeer over een zwangerschap in de voorbije tijd duidelijk niet op prijs, maar gaf aan dat de druk nog niet te zwaar was geworden.

Willem-Alexander weet nog niet wat hij van het vaderschap moet verwachten, maar hij beloofde dat hij alles zal doen om het voor zijn vrouw zo makkelijk mogelijk te maken. De prinses is van plan zoveel mogelijk gewoon te blijven werken, maar is van plan zwangerschapsverlof te nemen als iedere vrouw. Het paar weet nog niet of het de baby thuis of in het ziekenhuis geboren zal laten worden. Ze zullen uitgaan van de adviezen van de artsen. Het paar hoopt nog deze zomer naar hun nieuwe huis in Wassenaar te verhuizen.

Hele samenleving

Premier Balkenende, die door het paar persoonlijk op de hoogte is gesteld van het heuglijke nieuws, gaat ervan uit "dat de hele Nederlandse samenleving heel blij zal zijn met deze boodschap". In de Tweede Kamer bracht een bode een briefje met het heugelijk nieuws. De fracties reageerden eensgezind met grote blijdschap op de boodschap. Allen brachten hun felicitaties uit en hopen op een voorspoedige zwangerschap en een gezonde troonopvolger. Alleen de SP had geen tijd om te reageren.

Roddelbladen verbolgen

Volgens weekblad Story heeft de Rijksvoorlichtingsdienst het nieuws expres op woensdag bekendgemaakt. Op die manier is de roddelbladen, die altijd op woensdag verschijnen, de wind uit de zeilen genomen. Hoofdredacteur A. Hoogeveen van Story kan dit aan de ene kant wel begrijpen. "Maar iedereen heeft hier op gewacht en het heeft al zo lang geduurd. Dus ik heb hier gemengde gevoelens over."

Story schrijft in haar nieuwste editie overigens al dat Máxima zwanger is. Zij was volgens een tipgever gezien op de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis (LUMC) in Leiden. Het weekblad Weekend meldde woensdag op de cover dat de prinses juist niet zwanger is en dat de ziekte van Willem-Alexander daarin een rol speelt.

Koninklijk-af

Door de geboorte van een baby van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn de vier zoons van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven geen lid meer van het Koninklijk Huis als Willem-Alexander eenmaal koning is geworden. De Apeldoornse neven van Willem-Alexander staan dan te ver van hem af in de familielijn.

Tweede troonopvolger

Op het moment dat de baby van Willem-Alexander en Máxima geboren is (en in leven blijft), is dit kind de tweede in de lijn van erfopvolging na zijn of haar vader. Daarna volgen eventuele broers of zusjes, gevolgd door de prinsen Johan-Friso en Constantijn, broers van Willem-Alexander. Als Willem-Alexander eenmaal zijn moeder koningin Beatrix is opgevolgd, is zijn oudste zoon of dochter de eerste troonopvolger. Het kindje is dan ook kroonprins of -prinses en mag zich Prins of Prinses van Oranje noemen.