ROTTERDAM - De ms. Eurodam, het nieuwe schip van de Holland America Line (HAL), is zondagochtend onder grote belangstelling voor het eerst zijn thuishaven Rotterdam binnengevaren.

Het schip vertrok zaterdag uit Southampton. Aan boord waren personeelsleden en journalisten. Omstreeks elf uur meerde het schip af aan de cruiseterminal aan de Wilhelminakade.

Vaarroute

Langs de vaarroute waren mensen toegestroomd om een glimp op te vangen van de Eurodam. Op de Willemskade, het Koninginnehoofd (bij Hotel nerw York) en Parkkade keken duizenden mensen toe hoe de Eurodam Rotterdam binnengleed.

Het schip voer achteruit de haven binnen, omdat het vaartuig volgens zeemanstraditie met de neus richting de zee in de haven moet liggen en het bij de aanlegplaats niet kon keren.

Beatrix

Koningin Beatrix doopt de Eurodam dinsdagmiddag. Het cruiseschip vertrekt zondagmiddag rond vijf uur voor een korte tocht over de Noordzee en keert maandagochtend rond drie uur terug in Rotterdam.

Het vaartuig vertrekt woensdag uiteindelijk voor een tocht van drie dagen naar Kopenhagen waar zaterdag de eerste echte negendaagse cruise zal beginnen.

Festiviteiten

In Rotterdam vinden tot woensdag diverse festiviteiten plaats. Het nieuwe cruisseschip van de HAL is 285 meter lang en biedt plaats aan 2104 passagiers en 929 bemanningsleden, onder wie enkele Nederlanders.

Schip Eurodam