RIJSWIJK - Met het oog op het naderende rookverbod wordt er dezer dagen extra flink gepaft in horecagelegenheden.

Op diverse locaties houden uitbaters rookfeesten waarbij de cliëntèle onbekommerd en naar hartenlust de laatste 'hijsen' kunnen nemen, voordat het rookverbod in de horeca in de nacht van maandag op dinsdag van kracht wordt.

Sigaren

Hotels, cafés en pop- en cultuurcentra houden afscheidsfeesten voor de sigaret en sigaar. Zo was er vrijdag al een rookfeest in het Amsterdamse hotel l'Europe, waar na het betalen van een fikse entree onbeperkt sigaren werden uitgedeeld.

Bezoekers van het SJU Jazzpodium kregen een dag eerder gratis sigaretten tijdens de thema-avond Smokin' Jazz.

Rook en Smoke-avond

Het Haagse poppodium Het Paard houdt maandag een Rook & Smoke-avond. Tijdens de avond zijn er nummers te horen waarin de peuk wordt bezongen en geprezen.

Bij het Filmhuis Cavia in Amsterdam zijn maandag oude sigarettenreclames en films met rokende filmsterren erin te zien. Het is voor een keer toegestaan een peuk op te steken in de bioscoop.

Gratis

De Achterhoekse rockband AC/Dixi organiseert op de vooravond van het rookverbod in bar de Blitz in Groenlo een feest, waar de band haar strijdlied Antirookverbod ten gehore brengt. Ook worden er gratis sigaretten uitgedeeld.

De band bood vorig jaar op Wereld Rokersdag minister Klink van Volksgezonheid een petitielijst met 100.000 handtekeningen aan, voor het intrekken van het voorgenomen rookverbod.