HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is bereid te onderhandelen over de toekomst van Zimbabwe. Dat heeft de Angolese minister van Sport Jose Marcos Barrica zaterdag gezegd.

Barrica stond aan het hoofd van een vierhonderd man tellende waarnemersmissie van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsorganisatie (SADC), waarin veertien landen zijn verenigd.

"Mugabe gaf ons de garantie dat de volgende stap is om de verschillende partijen in Zimbabwe bijeen te brengen voor onderhandelingen", aldus de minister.

Aangespoord

De bewindsman deed zijn uitspraken nadat een SADC-delegatie met Mugabe had gesproken in Harare. SADC-leiders hadden Mugabe eerder aangespoord de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die afgelopen vrijdag plaatsvonden, uit te stellen.

De minister van Justitie Patrick Chinamasa zei zaterdag tegen de internationale gemeenschap dat ze zich niet moet bemoeien met Zimbabwaanse zaken. "Laat ons met rust", aldus de minister op de Zuid-Afrikaanse tv SABC.

Onderhandelen

Tsvangirai heeft ook de hoop uitgesproken met president Robert Mugane te kunnen onderhandelen over een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen. Hij zei dit tegen Britse media in zondag gepubliceerde vraaggesprekken. Eerder nog liet hij weten geen reden zien om nog te praten.

Tsvangirai sloot niet uit dat Mugabe ceremonieel staatshoofd blijft wanneer een regeling met zijn regime en partij wordt getroffen.

Uitslagen

De officiële uitslagen van de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen zijn niet voor zondagavond bekend. Een zegsman van de betrokken autoriteiten heeft dit zaterdag bevestigd.