BRUSSEL - De spanning stijgt over het voortbestaan van de wankele regeringscoalitie in België. De regering-Leterme heeft nog twee weken voor een cruciaal akkoord over staatshervorming.

"Als er 15 juli geen akkoord is, dan dreigt een grote politieke crisis", zei de Vlaamse minister-president Kris Peeters zaterdag in diverse interviews. Bij mislukking acht de deelstaatpremier alles mogelijk, ook vervroegde verkiezingen.

Onderhandelingen

De huidige Belgische regering-Leterme kon pas na extreem lange onderhandelingen tot stand komen door de belofte van een staatshervorming voor 15 juli.

De federale staat moet meer bevoegdheden overdragen aan de deelstaten. Zeer gevoelig ligt ook de splitsing van het laatste ongedeelde kiesdistrict: Brussel-Halle-Vilvoorde.

Verzet

Franstalige partijen verzetten zich tegen het uithollen van de Belgische federale staat. Dit terwijl de meeste Vlamingen, met premier Yves Leterme (CD&V/N-VA) voorop, juist snel meer bevoegdheden willen overdragen.

Kiezers

De kiezers zijn het politieke getreuzel en gekibbel inmiddels moe. De aanhang van regeringspartij CD&V-/N-VA is met ruim 3 procentpunt gedaald tot 26,3 procent, zo bleek zaterdag uit een peiling van krant De Standaard en omroep VRT.

Grootste winnaar is de rechtsliberale nieuwkomer Lijst Dedecker (LDD). Dedecker klimt in deze peiling naar een record van 12,4 procent.