PARIJS/BERN/TEHERAN - Twee Iraanse vrouwen hebben zich woensdag in Parijs nabij het gebouw van de Franse inlichtingendienst DST in brand gestoken. Een van hen overleed korte tijd later aan haar verwondingen.Ook in Londen stak een Iraanse vrouw zich in brand, op de stoep van de Franse ambassade. De drie vrouwen protesteerden daarmee tegen de Franse politieactie waardoor woensdag een groot aantal leden van de Iraanse oppositiegroep Mujaheddin Khalq (Strijders van het Volk) werden opgepakt.

Nog meer demonstranten dreigen uit protest tegen de grootschalige politie-invallen zelfmoord te plegen. Dinsdag- en woensdagavond voegden twee Iraanse mannen in respectievelijk Londen en Parijs de daad bij het woord en staken zichzelf in brand. Beiden zijn voorzover bekend vooralsnog niet bezweken aan hun verbrandingen.

Benzine

Bij een demonstratie van Iraanse ballingen voor de Franse ambassade in Bern overgoot een man zich met benzine, maar werd vervolgens door de Zwitserse politie opgepakt.

Tal van aanhangers van de Mujaheddin, onder meer uit België en Nederland, hebben zich in het plaatsje Auvers-sur-Oise verzameld, bijna 30 kilometer buiten Parijs. Daar is het Europese hoofdkwartier van de Nationale Raad van het Verzet in Iran (NCRI) gevestigd. Dit administratieve bolwerk van de Mujaheddin ligt slechts zes kilometer van Cergy-Pontoise, waar de aangehouden Iraniërs worden vastgehouden. De NCRI is officieel een overkoepelend orgaan van uitgeweken tegenstanders van het bewind in Iran, maar de Mujaheddin domineren deze raad.

Razzia

De Mujaheddin is de belangrijkste gewapende Iraanse oppositiegroep. In een grootschalige razzia pakten ongeveer 1200 agenten woensdag meer dan 150 Iraniërs op, onder wie de leider van de Mujaheddin Khalq, Maryam Rajavi. Woensdagmiddag zaten nog 26 verdachten vast.

De organisatie verzet zich naar eigen zeggen tegen de onderdrukking door het islamitische regime in Teheran. Ze werkt met een programma dat een combinatie is van linkse en islamitische ideologieën. In Iran zou de groep een ondergronds netwerk hebben.

Aanslagen

Volgens Frankrijk plande de Mujaheddin mogelijk aanslagen op Iraanse ambassades in Europa. Het hoofd van de DST, Pierre de Bousquet de Florian, zei te weten dat de organisatie van plan was aanslagen buiten Iran te plegen, ook in Europa, tegen Iraanse doelen en zelfs diplomatieke vertegenwoordigingen. Op een persconferentie zei hij dat de Mujaheddin, de militaire tak van de NCRI, "zijn centrum in Val d'Oise omvormt tot een internationale terroristenbasis".

De Iraanse president Khatami heeft woensdag Frankrijk gevraagd de leden van de Mujaheddin Khalq uit te leveren. Hij riep de Verenigde Staten op om het Franse voorbeeld te volgen en op te treden tegen leden van deze groep die in het door de VS bezette Irak verblijven.

LINK:
www.vluchtelingenwerk.org/info/AmbtsberichtIran24082001.pdf (pdf-bestand)