DEN HAAG - De veteranen en de huidige militairen die op missie zijn, kunnen rekenen op steun van de samenleving. Maar Nederland heeft er te lang over gedaan om de veteranen de aandacht en waardering te geven die deze groep toekomt.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende zaterdag in de Ridderzaal in Den Haag, waar hij driehonderd veteranen toesprak in het kader van Veteranendag. Ook tientallen kinderen waren aanwezig bij deze bijeenkomst.

Volgens de premier hebben de Indië- en Nieuw-Guineagangers en de Korea-veteranen het pad moeten banen door een woud van onverschilligheid en bureaucratie. "Aan hen komt de eer toe dat ze het voor latere generaties veteranen gemakkelijker hebben gemaakt begrip te vinden."

Respect

Balkenende vindt dat respect voor de inzet van veteranen een noodzakelijke ruggensteun is. "Veteraan ben je voor het leven. Veteranen dragen hun intense ervaringen en herinneringen - positief of negatief - een leven lang mee."

Balkenende wees op het belang van een publiek eerbetoon als deze dag, die uiting geeft aan de verbondenheid met veteranen en met de militairen die nu werken aan vrede en veiligheid in Afghanistan, Bosnië, Somalië, Tsjaad en andere landen. "Ook zij zullen eens veteraan zijn."

Onderscheiding

Ongeveer vijftig militairen die recent van een vredesmissie zijn teruggekeerd, hebben zaterdag tijdens Veteranendag een onderscheiding gekregen. Tijdens een ceremonie op een verregend Binnenhof kregen ze de 'herinneringsmedaille vredesoperaties' opgespeld door kinderen en veteranen.

Kort daarvoor kregen twee veteranen en een militair het 'Draag Insigne Gewonden' uit handen van prins Willem-Alexander, minister van Defensie Eimert van Middelkoop en commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. De strijders werden toegesproken door minister Van Middelkoop.

Vorig jaar vond de uitreiking plaats op het Malieveld. Dit jaar is echter besloten de parade op het Binnenhof te houden, een symbolische plaats omdat het parlement hier besluiten neemt over militaire missies.

Defilé

In Den Haag is zaterdag ook het veteranendefilé begonnen. Volgens de organisatie doen ongeveer 3000 veteranen en achthonderd dienende militairen mee in de tocht, die op het Malieveld begon en door de Haagse binnenstad gaat.

Ter hoogte van de Kneuterdijk wordt het defilé afgenomen door prins Willem-Alexander.

In het defilé rijdt een groot aantal militaire voertuigen mee en geven dertien militaire muziekkorpsen acte de présence. Langs de route is veel publiek toegestroomd om de stoet toe te juichen.