WASHINGTON - De Taliban gaan proberen hun strijdtoneel naar andere streken in Afghanistan uit te breiden. Ze blijven ondertussen actief in het zuiden en zuidoosten van het land. Ze zullen daar mogelijk nog vaker aanslagen plegen.

Deze waarschuwing stond vrijdag in een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie bestemd voor de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.

De internationale troepenmacht en de Afghaanse strijdkrachten hebben de Taliban flinke verliezen toegebracht. Ze heben onder meer leiders verloren en cruciale bolwerken moeten opgeven.

Maar desondanks kunnen ze volgens het rapport waarschijnlijk in 2008 harder en vaker toeslaan. Ze zullen hun aanwezigheid in agrarische gebieden in het zuiden en oosten van het land laten voelen. Ze zullen ook proberen in het westen en noorden actiever te worden, vreest het rapport.

Schrikbewind

De overwegend etnisch Pathaanse Taliban overheersten met een schrikbewind het grootste deel van Afghanistan van 1996 tot eind 2001.

Ze werden verdreven door Amerikaans militair ingrijpen. Veel strijders weken uit naar stamgenoten over de grens in Pakistan. Daar vandaan pogen de extremisten de macht te heroveren.

In het grensgebied van Afghanistan met Pakistan kunnen de Taliban vrijwel zonder tegenstand opereren, stelde het rapport met zorg vast.

Soldaten

De regering in Kabul wordt militair bijgestaan door meer dan 60.000 buitenlandse soldaten. Het grootste deel van de internationale troepenmacht staat onder leiding van de NAVO (ISAF).

De rest bestaat uit een door de Amerikanen geleide interventiemacht in het kader van wat Washington 'Operation Enduring Freedom' heeft genoemd. Nederland heeft bijna 1700 man naar de ISAF in Zuid-Afghanistan gestuurd.