UNITY - De Amerikaanse senator Hillary Clinton en de Democratische presidentskandidaat Barack Obama voerden vrijdag samen campagne in de plaats Unity (Engels voor eenheid) in New Hampshire. Clinton zei dat als de kiezers verandering willen ze op Obama moeten stemmen.

Ze zei dat de presidentskandidaat van de Republikeinen, John McCain, heel andere ideeën heeft dan de twee Democratische kopstukken. "Hij wil nog jaren, misschien zelfs decennnia in Irak blijven", zei Clinton over McCain.

Ze stelde dat als McCain de verkiezingen wint er in de Verenigde Staten niets verandert.

Clinton deed een oproep aan de mensen die in de Democratische voorverkiezingen op haar stemden, maar in de presidentsverkiezingen van november niet willen gaan stemmen of erover denken McCain te steunen. Clinton vroeg die aanhangers hun standpunt te herzien.

President

Nadat Clinton de toespraak van "de volgende president van de Verenigde Staten" had aangekondigd, omhelsden de twee Democratische prominenten elkaar.

Obama herinnerde eraan dat zowel hijzelf als Clinton tijdens de Democratische voorverkiezingen in Unity 107 stemmen kreeg. "Die 214 stemmen zijn nu voor het veranderen van Amerika", meende Obama.

Trots

"Ik ben trots dat ik haar een vriend mag noemen" zei de Democratische presidentskandidaat over Clinton. "En ik weet hoe hard de partij en het land Bill en Hillary nodig hebben in de maanden en jaren die voor ons liggen."

Begin juni moest Clinton erkennen dat ze de verbeten en dure strijd binnen de Democratische Partij om de kandidatuur voor het presidentschap had verloren van Obama.