AMSTERDAM - Een 21-jarige voetballer van BV Veendam moet tweeënhalf jaar de cel in voor verkrachting. Dat heeft de rechtbank Assen vrijdag bepaald.

De rechter acht bewezen dat hij zich vorig jaar zomer tijdens een trainingskamp heeft vergrepen aan een 56-jarige Duitse vrouw. Het Openbaar Ministerie had drie jaar gevangenisstraf geëist.

De vrouw fietste op 22 juli op het Duitse eiland Borkum en werd door een achtervolger verkracht. Zij gaf een signalement op, waarna zeven donkere spelers van de Veendamselectie vrijwillig DNA-materiaal afstonden. Daarop bleek er een match met de DNA-gegevens van de 21-jarige speler. Hij werd in december aangehouden en heeft toegegeven dat hij gemeenschap met de vrouw heeft gehad, maar van geweldpleging was volgens hem geen sprake.

Gewelddadig

De rechtbank noemt het gedrag van de voetballer zeer gewelddadig. Hij heeft volgens de rechter het slachtoffer tegen het hoofd geslagen met een fles, waardoor zij van haar fiets afviel. Na een worsteling gaf de Duitse haar verzet op, omdat zij grote angst had dat de verdachte haar zou vermoorden, stelde de rechter.

De vrouw was zo bang dat ze niet durfde te schreeuwen toen twee fietsers langskwamen. De rechtbank rekent de verdachte deze feiten zwaar aan.

De vrouw had een schadevergoeding geëist, maar die werd niet toegewezen. Daarvoor moet ze naar de burgerlijke rechter.