HARARE - De opkomst vrijdag bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe is niet groot. Dat meldden internationale mediaorganisaties.

De huidige president Robert Mugabe is de enige kandidaat nadat oppositieleider Morgan Tsvangirai zich had teruggetrokken wegens de gewelddadige campagne tegen zijn aanhang.

Het hoofd van de Afrikaanse waarnemersmissie Marwick Khumalo verklaarde tegenover de BBC "een zeer lage opkomst te verwachten''.

Volgens getuigen gaan milities die loyaal aan Mugabe zijn in de buitenwijken van de hoofdstad Harare van deur tot deur om mensen te dwingen te gaan stemmen.

De eerste ronde werd op 29 maart gewonnen door MDC-leider Tsvangirai. De Europese Unie kwalificeerde de verkiezing van vrijdag als een "komedie'' en volgende week wordt in de VN-Veiligheidsraad gesproken over nieuwe sancties tegen Zimbawe.

Balkenende

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe is een 'farce'. De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft terecht de hoon van de hele wereld over zich heen gekregen. Dat heeft minister-president Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De premier sprak van 'dramatische ontwikkelingen' en stelde dat Mugabe elke vorm van geloofwaardigheid heeft verloren door zijn campagne van haat en geweld. De uitkomst van de verkiezingen is niet legaal en geldig voor Nederland.

Nederland is voorstander van onderhandelingen tussen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai die moeten leiden tot een overgangsregering voor een beperkte tijd die wel vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk moet maken.