ISLAMABAD - Zeker veertig burgers zijn in de nacht van woensdag op donderdag in Afghanistan gedood door Amerikaanse bombardementen. Toestellen wierpen hun ladingen af boven het dorp Naka in de provincie Paktika in het oosten van Afghanistan, zo meldde het persbureau AIP.

Volgens het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau zijn onder de slachtoffers vooral vrouwen en kinderen. Ooggetuigen repten over vijf verwoeste huizen, waaronder dat van een Talibancommandant. Tijdens het bombardement zou hij niet thuis zijn geweest. Vier personen zouden gewond zijn geraakt.

Afgelopen week bombardeerden Amerikaanse toestellen een konvooi in de provincie Paktia waardoor meer dan zestig mensen de dood vonden. Aanvankelijk dacht men dat het een colonne van Taliban en al-Qaeda-strijders betrof. Het bleken echter notabelen en stamoudsten te zijn die op weg waren naar de inauguratieplechtigheid van de Afghaanse interim-regering.

Aanvallen staken

De Afghaanse interim-premier Hamid Karzai heeft donderdag de Verenigde Staten gevraagd de luchtaanvallen op de provincie Paktia te staken, zo maakte een woordvoerder van een groep stamoudsten uit de provincie bekend.

"Karzai heeft ons beloofd de VS te vragen de bombardementen te staken. Hij zei een team te hebben samengesteld die de zaak moet ophelderen en die de schuldigen moet vinden", aldus de zegsman doelend op het bombardement van vorige week donderdag.