AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat op korte termijn geen strengere eisen stellen aan de verkoop van paddo's, om op die manier duidelijk te maken dat een verbod op de hallucinerende paddestoelen niet nodig is. Dat liet een woordvoerder van burgemeester Job Cohen vrijdag weten.

Smartshopkoepel VLOS riep de gemeente donderdag op om de verkoop van paddo's te gaan reguleren, voordat het kabinet met een verbod op de paddestoelen komt.

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) willen het bezit en verkoop van paddo's verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hen daarin.

Verordeningen

Volgens de woordvoerder is het invoeren van strengere regels "niet realistisch". "Een dergelijke regulering gaat maanden tijd kosten. Als we al strengere regels zouden willen, halen we het nooit in die tijd." Voor regulering zouden plaatselijke verordeningen moeten worden aangepast. Ook zou de gemeenteraad erover moeten beslissen, maar die is in de zomermaanden met reces.

Burgemeester Job Cohen stelde vorig jaar voor om kopers van de paddenstoelen een bedenktijd van enkele dagen op te leggen. Het kabinet streeft echter een algeheel verbod na.