HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft vrijdag in een stemlokaal in de hoofdstad Harare zijn stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen.

Mugabe is de enige kandidaat nadat de belangrijkste oppositieleider Morgan Tsvangirai zich had teruggetrokken. Mugabe zei tegen de aanwezige journalisten dat hij zich “fit en optimistisch'' voelde.

Kiezers

De stemlokalen in Zimbabwe zijn vrijdagochtend vroeg opengegaan. Volgens persbureau AFP is het in de hoofdstad Harare rustig bij een stembureau in het centrum.

"Er zijn negen mensen. Bij de eerste ronde van de verkiezingen stonden hier honderden mensen in de rij", aldus het persbureau.

De staatsmedia zeggen al dagen dat de opkomst voor deze stemronde "massaal" zal zijn. De belangrijkste oppositieleider Morgan Tsvangirai zei donderdag dat het leger veel mensen zal dwingen hun stem uit te brengen.

Vernedering

Zijn partij, de MDC, boycot de verkiezingen die door Tsvangirai een "schandelijke vernedering" genoemd worden.

Zimbabwe houdt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die vrijwel zeker door de huidige president Robert Mugabe gewonnen gaan worden.

Geweld

Tsvangirai trok zich eerder terug uit de strijd, nadat een golf van geweld het door wanbeleid geruïneerde land overspoelde.

Verkiezingen Zimbabwe