AMSTERDAM - Een Roemeens meisje van 11 jaar dat zwanger raakte door een verkrachting mag een abortus laten plegen. Dat heeft een Roemeense overheidscommissie donderdag bepaald. De commissie komt vrijdag met een uitleg voor haar beslissing.

De kwestie leidde tot veel opschudding in Roemenië. Twintig orthodox-christelijke organisaties hebben gedreigd met een aanklacht, omdat het meisje 21 weken zwanger is en de Roemeense wet bepaalt dat abortus alleen is toegestaan in de eerste veertien weken.

De ouders zeggen op 2 juni te hebben ontdekt dat hun dochter zwanger was toen ze met haar naar de dokter gingen omdat ze dachten dat ze ziek was. Bij de dokter vertelde ze te zijn verkracht door haar 19-jarige oom, die sindsdien spoorloos is.

Gezondheid

De ouders wilden hun kind meenemen naar Groot-Brittannië, om daar een abortus te ondergaan. In dat land mag tot 24 weken worden geaborteerd, mits twee artsen verklaren dat het gevaar voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder groter is als de zwangerschap wordt voldragen dan als die wordt afgebroken.