UTRECHT - De CNV-bond Publieke Zaak wil de toenemende drugshandel en het toenemende drugsgebruik in de gehandicaptenzorg aanpakken. De bond heeft inmiddels een meldpunt ingesteld waar werknemers anoniem misstanden kunnen melden.

Dat zegt de bond in een reactie op de uitzending van het actualiteitenprogramma EénVandaag van donderdag.

In het programma stellen betrokkenen dat begeleiders van licht verstandelijk gehandicapten actief betrokken zijn bij drugshandel.

Gedrogeerd

Zo zouden binnen verschillende grote instellingen medicijnen voor patiënten worden verhandeld als partydrug en staan begeleiders soms gedrogeerd voor hun groep, aldus anonieme medewerkers in het actualiteitenprogramma.

CNV-bestuurder Leon Vincken zegt het probleem te kennen. "Het wil niet zeggen dat het overal voorkomt, maar leden bellen ons steeds vaker op dat er sprake is van drugsgebruik of drugshandel tijdens het werk.

Loyaliteit

Dit gebeurt vooral in het westen van het land. Werknemers durven dit vaak niet aan de orde te stellen, omdat ze een grote loyaliteit hebben naar de cliënt, collega's en de instelling. Ook zijn ze bang om als klokkenluider op te treden. Het risico hun baan te verliezen is dan zeer groot."

Volgens CNV Publieke Zaak is het geen zaak die makkelijk is op te lossen en daarom wil de bond samen met werkgevers naar een oplossing zoeken.

Bewijs

Behalve het meldpunt op www.MijnVakbond.nl, moet er volgens het CNV ook een bewijs van goed gedrag voor werknemers komen, aangezien steeds meer uitzendkrachten worden ingeschakeld in de gehandicaptenzorg.

Vaak hebben instellingen geen idee wie ze als uitzendkracht binnenhalen, aldus de bond.